Visuaalisesti vetoava SUN & SEA -oopperaperformanssi nähdään nyt Kaapelitehtaalla! 10.8 - 28.8.2022. Performanssi sijoittuu keinotekoiselle uimarannalle, jolla loikoilevat lomalaiset kertovat laulaen tarinoita ja ajatuksia omasta elämästään ja maailman tilasta. Esitys on käynnissä keskeytyksettä ja sisään pääsee tasatunnein klo 15, klo 16, klo 17 ja klo 18. Esitystä seurataan parvilta ja liikkua saa vapaasti esityksen aikana.

VISUAALINEN KULTTUURI on päivän taidesana! On sanottu, että kaikki tämän hetken tai jonkun muun ajankohdan visuaaliset tapahtumat, joita voidaan havainnoida, kuuluvat laajasti ottaen visuaaliseen kulttuuriin. Hieman rajatummin on sanottu: Visuaalinen kulttuuri voidaan nähdä erityisenä kitka-, hierto- ja hankauskohdan paikkana tuottaa kulttuurista tietoa.

Taidehistorian perusopetuksessa oli jo vuonna 2010 esillä yhtenä tutkimusnäkökulmana Visuaalisen kulttuurin tutkimus. Tartuin tähän näkökulmaan, vaikka tunsinkin jonkin verran vastenmielisyyttä. Halusin selvittää, miten se poikkeaa perinteisestä. Ennakko-oletuksia minulla oli. Filosofian opinnoissani olin mieltynyt ja keskittynyt analyyttiseen filosofiaan. Mannermainen filosofia oli jäänyt vähemmälle. Minulla oli tuntuma, että perinteinen taiteentutkimus on analyyttisempaa kuin visuaalinen tutkimus.

Kirjoitin esseen Visuaalisen kulttuurin tutkimuksista. (linkki esseeseen). Yllätyksekseni se arvioitiin erinomaiseksi. Paneuduin asiaan "analyyttisesti" eli ryhdyin penkomaan mm. käytettyjä käsitteitä: tila, oleminen, läsnäolo, paikallaanolo, prosessi, projekti, strategia, taktiikka.