Akvarellin Auringonkukkia ja kamomillasaunioita olen tehnyt keväällä 2022 HTY:n virtuaalinäyttelyyn, jonka aiheena oli Auringonkukka -Ukrainan kansalliskukka.

Öljyvärityö Äiti tutkii kuvaa äitiäni sellaisena kuin muistan hänet viimeisinä elinvuosinaan.
Hänen 2 runoaan kertovat oikean työn, linkolalaisen elämäntavan kunnioituksesta, joka kuuluu myös kantilaisen ylevän piiriin.

Linkki Äidin runot.

Caspar Friedrich: Vaeltaja sumujen yllä (1817-18). Tätä teosta käytetään joissakin artikkeleissa, joissa kuvataan filosofi Immanuel Kantin käsitettä ylevä.

Vuonna 1992 kirjoitin käytännöllisen filosofian opintosuorituksena esseen Ylevän käsite Kantin mukaan ja jatkuva sivistystapahtuma. Liitän tämän esseen tähän kotisivuversiooni lyhennettynä ja suomennettujen lainausten osalta parannettuna.

Vuonna 1992 käytin lähteenä saksankielistä versiota Kantin kolmannesta suuresta teoksesta Kritik der Urteilskraft. Tämän teoksen on Risto Pitkänen suomentanut vuonna 2018. Tilasin sen Gaudeamuksen verkkokaupasta e-kirjana ja sain paremman suomennoksen lainauksilleni. Tämän 500 sivuisen järkäleen ensimmäiset 70 sivua koostuvat Kantin selittämisestä, jota ei koskaan lue tarpeeksi.

Kirjahyllyssäni ovat suomennettuina myös Kantin edelliset kritiikkijärkäleet Puhtaan järjen kritiikki ja Käytännöllisen järjen kritiikki.

Esseeni avautuu luettavaksi linkistä Ylevän käsite